Campanie ACIA: Nu distrugeți parcul Tăbăcărie!

Categories SocialPosted on

Membrii Asociației Constanța Ia Atitudine au împărțit, ieri, circa 500 de vederi, dar și câteva pachete cu răsaduri constănțenilor care se aflau în preajma parcului Tăbăcărie. Acțiunea a fost un gest prin care s-a dorit să se sublinieze importanța spațiului verde, chiar de Ziua Internațională a Mediului, și a fost determinată și de zvonurile conform cărora mai multe suprafețe de teren din parc au fost înstrăinate pentru a fi construite diverse imobile.

Vederile reprezentau imagini din Tăbăcărie, așa cum arată acum, iar membrii ACIA i-au rugat pe constănțeni să le țină, pentru a vedea peste ani cum arăta singurul parc adevărat din Constanța. Mesajul acestora a fost următorul: ” Dragă constănțeanule, îți scriu aceste rânduri pentru a avea o amintire a ceea ce înseamnă spațiu verde în Constanța. Ceea ce vezi reprezintă una dintre ultimele redute de verde. Păstrează această vedere, pentru că s-ar putea ca în scurt timp aici să apară un bloc. Când vei fi sufocat de betoane, uită-te la acest spațiu verde și imaginează-ți cum era să respiri aer curat! A venit timpul să luăm atitudine, să luptăm pentru dreptul de a trăi sănătos într-un oraș unde mediul înconjurător este respectat, nu distrus”.

Sutele de oameni cu care au vorbit membrii ACIA, fie că este vorba despre tineri sau bătrâni, au subliniat importanța parcului. ”E o mare nenorocire dacă se mai construiește în parc. E timpul să ne unim, să strângem semnături pentru salvarea sa, să facem ceva”, au spus ei. Mulți au auzit că parcul va fi distrus, cel puțin o parte din el. ”Vrem să ne plimbăm cu copii aici. Alt loc nu mai avem”, au spus mai mulți părinți. O serie de bătrâni au depănat amintiri emoționante. ”Noi am plantat aici copaci, cu zeci de ani în urmă, am pus umărul la realizarea parcului. Este o crimă dacă nenorociții ăștia îi taie. Există interese financiare, dar nu vom lăsa lucrurile așa, vom ieși în stradă”, s-au indignat ei.

”Oamenii sunt indignați de ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă cu parcul Tăbăcărie. Nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem accepta ca spațiile verzi să fie distruse pentru interesele private unuia sau altuia. ACIA va efectua toate demersurile necesare pentru salvarea sa, mai ales că ne-am dat seama, după acțiunea de ieri, că sute de oameni gândesc la fel ca noi”, a declarat Andrei George Popescu, președinte ACIA.

Reamintim că ACIA a adresat o solicitare Primăriei Constanța, pe baza Legii 544 a accesului la informații publice, prin care cere să se i se comunice care este situația juridică a terenurilor din parcul Tăbăcărie și dacă aici se poate construi. Răspunsul este așteptat în următoarele zile și va fi făcut public.